2 jaar geleden - geschreven door Jeffrey Bentert - 1 minuten leestijd

Engineering bij Broeze. Jeffrey vertelt!

Broeze Nijverdal is meer dan staalbouw. Wist u dat we een eigen engineeringsafdeling hebben voor het verwerken van de verschillende projecten? Ons engineering team werkt met verschillende 3D-programma’s, zoals Tekla Structures, SolidWorks, Autodesk Revit en Autodesk Autocad. Benieuwd hoe het engineering proces bij Broeze verloopt? Onze nieuwste tekenaar Jeffrey vertelt het in zijn blog!


In juni ben ik als tekenaar begonnen bij Broeze. Dit combineer ik met een opleiding werktuigbouwkunde. Toen ik begon bij Broeze heb ik eerst een tijdje in de werkplaats meegelopen. Hier kon ik zien hoe het bedrijf in elkaar zit en hoe de tekeningen eruit zien. Dat is erg prettig, omdat elk bedrijf natuurlijk op z’n eigen manier werkt. Inmiddels zit ik op de tekenkamer, waar we samen aan de meest diverse projecten werken.

Van aanvraag tot productie

Ons werk bij de engineeringsafdeling begint bij de aanvraag van onze klant. Afhankelijk van het type project, verschilt onze werkwijze. Vaak komt een bedrijf met een ruwe tekening, maar soms is er nog niets uitgewerkt. Op basis van de wensen van onze klant maken wij een tekening. In samenwerking met calculatie-afdeling kunnen we onze klanten al in vroeg stadium een ruwe kostenschatting geven. De klant kan dan bepalen of het project doorgaat. Bij akkoord gaan we verder met het uitwerken van de tekening. Deze tekening wordt gecontroleerd door de klant en bij akkoord werken we deze uit tot werkplaatstekeningen. Met deze werkplaatstekeningen kan de afdeling werkvoorbereiding aan de slag. Zij bestellen de onderdelen en materialen die nodig zijn voor het project en maken een planning voor de werkzaamheden, die we communiceren met de klant. Daarna kan de werkplaats aan de slag!

Tekla Structures

Bij Broeze tekenen we onder andere in het programma Tekla Structures, een geavanceerd tekenprogramma voor het maken van constructiemodellen. Met Tekla Structures kunnen we elk project tot in detail vormgeven. Onlangs heb ik de Telka opleiding afgerond. Broeze bood bij de kans om deze naast mijn studie te volgen. Ik merk dat het belangrijk is om heel structureel te werken, om een overzichtelijk en werkbaar resultaat te krijgen.

“Het is gaaf om jezelf uit te dagen en telkens tot betere ontwerpen te komen!”

- Jeffrey Bentert, tekenaar

Alles voor een gaaf eindresultaat!

Ik vind het gaaf om met staal engineering bezig te zijn, vooral als er veel vrijheid is qua ontwerp. Bij Broeze zijn de opdrachten allemaal uniek, het is bijvoorbeeld geen standaard hallenbouw. Het is elke keer weer een ander project waar we aan werken, van stations(gebouwen) tot bruggen. Dat maakt het gaaf. Bij ieder stapje moet je nadenken wat het makkelijkst of beste is en of het sterk genoeg is. Het is gaaf om jezelf uit te dagen en telkens tot betere ontwerpen te komen. Hiervoor moeten we onszelf tijdens het proces steeds verbeteren. Ook vind ik het bijzonder om de eindresultaten te zien, bijvoorbeeld Station Assen. Dat is het mooie van engineering: je mag er alles aan doen om een gaaf resultaat te krijgen!

framebouw, metaalbewerking

Meer weten over staal engineering bij Broeze?

Wilt u meer weten over onze engineeringsafdeling of wilt u graag eens uw wensen bespreken? Wij staan graag voor u klaar!