0548 - 610730

Duurzame verbrandingsovens voor BeGreen Lelystad.

Duurzame verbrandingsovens voor BeGreen Lelystad.

De wereldwijde vraag naar energie stijgt snel en hiermee de vraag naar alternatieve energiebronnen. Voor onze opdrachtgever HoSt werken we al jaren aan de productie van verbrandingsovens voor duurzame warmtecentrales: BeGreen. Onlangs is de zesde verbrandingsoven in Lelystad opgeleverd. Klaas vertelt over dit project!

BeGreen

BeGreen investeert in Nederland om warmtecentrales, die nu nog op gas worden gestookt, om te bouwen tot duurzame warmtecentrales. Voor opdrachtgever HoSt produceren we inmiddels al de zesde verbrandingsoven op rij, op basis van de door HoSt aangeleverde tekeningen. HoSt is één van de grootste leveranciers van bio-energie installaties in Europa. Ze richten zich op de technische ontwikkeling van de verwerking van biomassastromen en de levering van systemen voor duurzame energieopwekking uit biomassa. HoSt heeft het proces zo uitgedacht, dat de ovens zo schoon mogelijk zijn.

Inmiddels de zesde verbrandingsoven

We zijn in 2015 begonnen met de productie van de eerste verbrandingsoven. De ontwerptekening werd aangeleverd door HoSt en de productie engineering is door onze engineeringafdeling gedaan. Er is veel gedaan, om zo weinig mogelijk sitework te hebben. Voorheen werden diverse delen nog op de bouw samengesteld en afgelast. Nu zijn het allemaal componenten die in zeer korte termijn gemonteerd kunnen worden. Het montagetraject is hierdoor met enkele weken verkort. Na het succesvol afronden van de eerste verbrandingsoven, kregen we ook de vervolgopdrachten. Onlangs is de zesde verbrandingsoven opgeleverd in Lelystad. Dit is de eerste houtgestookte bio-energiecentrale in Flevoland. Jaarlijks zal de centrale tot 30.000 ton houtsnippers verbranden. De geproduceerde duurzame warmte wordt geleverd aan het warmtenet van Lelystad, waardoor zo’n 5.000 huishoudens kunnen worden verwarmd. We vinden het gaaf om hieraan te mogen bijdragen!

Jeroen Besten (Broeze) en Alwin Boelsma (HoSt)

Professionele samenwerking

De samenwerking met HoSt is erg prettig. We hebben jaren geleden al eens eerder samengewerkt aan een project voor een gezamenlijke opdrachtgever. Tijdens dat project hebben we kennisgemaakt met elkaar als organisatie en we zijn daarna met elkaar in contact gebleven. Het is natuurlijk extra leuk dat we nu voor HoSt mogen werken aan dit bijzondere project. In het verleden besteedde HoSt de productie van verbrandingsovens uit aan bedrijven in Oostbloklanden. Dit betekende dat ze veel heen en weer moesten reizen vanuit Nederland om het proces te begeleiden. Een nauwe samenwerking met een partij uit de regio werkt ook voor hen een stuk efficiënter. Dit beaamt projectmanager Alwin Boelsma van HoSt met wie we in het huidige project nauw samenwerken:

“Broeze is een zeer toegevoegde waarde op het gebied van complexe manufacturing en de idem complexe ontwerpprocessen die daarbij horen. Van begin tot eind draagt de samenwerking bij aan de ontwikkeling van het eindproduct en daarmee aan een succesvol project.”

- Alwin Boelsma, HoSt

Vertrouwen

We werken met HoSt op basis van vertrouwen. We overleggen veel met elkaar tijdens het gehele proces. Omdat we bij elkaar in de regio zitten, werkt dat toch wat makkelijker. We spreken immers dezelfde taal, waardoor het proces makkelijk, snel en soepel verloopt. Leverbetrouwbaarheid is in dit project heel belangrijk. We kunnen op de dag van het aannemen van de opdracht al heel nauwkeurig zeggen wanneer we kunnen uitleveren. Dat is voor de opdrachtgever natuurlijk heel prettig.